FuRKann 9.Seviye Üye
Mesaj Sayısı : 349 Kent Puanı : 55015882 Rep puanı : 90 Rep Gücü : Kayıt tarihi : 09/09/10
| Konu: Baldur's Gate II: Shadows of Amn C.tesi Eyl. 11, 2010 4:05 pm | |
|
Baldur's Gate II: Shadows of Amn
KATEGORİ : Role Playing Game ÜRETİCİ FİRMA : [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] YAYINCI FİRMA : [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] OYUNUN SİTESİ : [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] HANGİ OYUNA BENZİYOR? : Baldur’s Gate, Icewind Dale SİSTEM GEREKSİNİMLERİ : Pentium II 266, 32 MB RAM, Win95/98 YAZAR : [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] YAYIN TARİHİ : 19.12.2000 |
Oyunun Puanı91 Grafikler: 90 Ses & Müzik: 88 Oynanabilirlik: 95 Atmosfer:
|
|
Black Isle taktir ettiğim bir firmadır. Yaptığı sayısız ve mükemmel Role Playing (RPG) oyunları ile birçok kişinin de sevgisini kazanmıştır. Bilgisayar oyunlarının tarihine baktığınızda neredeyse her güzel RPG oyununun arkasında Black Isle’ı görürsünüz. Fallout oyunu ile mükemmel bir çıkış yapan firma, daha sonra Baldur’s Gate ile kendilerini kanıtladılar. Birçok öğrencinin (ben de dahil), o sene notlarının düşük olmasının en büyük sebebi kuşkusuz Baldur’s Gate’di. Yani oyun o derecede bağımlılık yaratıyordu. Daha sonra; Fallout 2, Planescape: Torment, Icewind Dale derken firma bugünlere geldi. Ve işte karşımızda yine Black Isle’dan çıkmış yine mükemmel bir oyun olan Baldur’s Gate II: Shadows of Amn duruyor.
Baldur’s Gate’de neler oldu
Baldur’s Gate II’nin hikayesi birinci oyunun devamı niteliğinde. İlk oyunu oynayanlar bilir ki biz kötülük tanrısı Bhaal’ın çocuklarından biriyiz. Bhaal, Times of Trouble’ın geleceğini ve bunun tehlikesini fark ederek birçok kadınla beraber olup kendi çocuklarına, yani bir nevi kendi takipçilerine sahip oldu. Çünkü Times of Trouble sonunda tanrılar, kendilerine bağlı olan insanların gücü kadar güç sahibi olacaklardı. Ancak işler Bhaal’ın tahmin ettiği gibi gerçekleşmedi...
Oyunun sonunda biz, kötülük tanrısı olmaya çalışan Sareavak ile dövüşüp onu yeniyorduk ve oyun burada bitiyordu.
Baldur’s Gate II’den ise, tam işlerin yoluna girdiğini düşünen biz, saldırıya uğruyor ve bir hücreye hapsediliyorduk. Irencisus üzerimizde deneyler yaparken, içinde bulunduğumuz kule istila ediliyor ve Baldur’s Gate 1’den de tanıyacağımız dostumuz Imoen bizi kurtarıyordu.
Yenilikler
Baldur’s Gate II’de yeni bir ırk bir sürü yeni Class ve Kit’ler bulunuyor. Yeni ırkımız Hal-Orc. Eğer fighter yada barbarian olmayı düşünüyorsanız ve zekanın değil bilek gücünün önemli olduğun düşünüyorsanız tam size göre bir ırk. Özellikle oyunun başlarını çok rahat geçeceğinizi garanti ediyorum. Ancak ileriki level’larda mage’in üstünlüğünü de kabul etmek lazım.
Oyunda seçebileceğiniz 3 tane yeni class bulunuyor. Bunlardan ilki Sorcerer. Her ne kadar Mage’ler gibi büyüleri ezberleyip akıllarında tutmalarına gerek olmasa da, Mage’lerden daha yavaş büyü öğreniyorlar. Scroll’lardan büyü ezberleyemiyorlar ancak büyüleri level atladıkça direkman kazanıyorlar. Kişisel fikrim Mage’den yana...
Monk da yeni gelen Class’lardan biri. Monk’lar zırh giyemiyorlar ve sadece tek elli silahlar kullanabiliyorlar (hem de bütün tek elli silahları değil, sadece thief silahlarını). Ancak zaten Monk’un kılıca gerek duyacağını zannetmiyorum çünkü kılıç gibi yumrukları var. Monk’larda ayrıca Paladin’de de bulunan Lay on Hand özelliği bulunuyor. Bence en güçlü Class’lardan birisi.
Üçüncü Class’ımız ise Barbarian. İşte tam Half-Orc ile gidecek bir class. Rage sayesinde aldığı +4 Strenght ve +4 Condition bonusları çok işinize yarayacaktır. Zaten Condution 19, bir de +4 eklenince ölümsüz gibi bir şey oluyorsunuz. Full Plate yada Plate Mail Armor giyemiyor, fakat zaten Condution almış başını gittiği için bunun pek önemli olduğunu sanmıyorum.
Devamı: [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Yeni Kitlerin sayısı ise oldukça fazla ve bu oyuna çok büyük zevk getirmiş. Hemen Paladin ile başlayalım...
Paladin, Cavalier: Bu karakter klasik Paladin karakterinin en güzel örneği. Her türlü Paladin özelliğini kullanabiliyor ve de dragon’lara karşı artı özellikleri var. Tek eksiği menzilli silah kullanamaması, ama paladin’e ok kullandıracağınızı sanmıyorum zaten. Paladin seçmek isteyenler için en iyi seçim.
Paladin, Undead Slayer: Adından da anlaşılabileceği gibi Undead’ler ile savaşırken bonus alıyor. Oyunda Undead fazlaca var bu yüzden işinize yarayabilir. Lay on hands yapamıyor, bu da eksi bir özellik.
Paladin, Inquisitor: Hold ile Charm büyüleri işlemiyor; ancak hemen ne güzel demeyin çünkü ne yazıkki Lay on hands ve Turn undead yapamıyor.
Oyunda 3 tane de Fighter kiti var. Bunlar;
Fighter, Berserker: Rage özelliği bir hayli işinize yarayabilir, menzilli silahlarda specialise olamıyorsunuz. Ancak zaten okçuluk yapmayı düşünüyorsanız gidin Ranger-Archer seçin. Fighter’ın en iyi kiti...
Fighter, Wizard Slayer: Magic resistance’ı bir hayli yüksek. Ancak sıkı durun, ne yazıkki magical item kullanamıyor (kılıcı ve zırhı dışında). Yani bu da demek oluyorki oyundaki en iyi silahları ve zırhları kullanamayacak. Ayrıca magical ring’leri de kullanamayacak. Oyunun en başarısız kiti. Tek kelimeyle seçmeyin.
Fighter, Kensai: Kensai’ler belirli bir silahta uzmanlaşırlar. Ve level atladıkça bu silah ile daha fazla damage vermeye başlarlar. Ama zırh giyemiyor. Bence kötü bir kit.
Oyunda daha birçok yeni kit var. Ancak bunları da açıklarsam kelime limitini aşacağım. Bu yüzden oyunun diğer özelliklerine geçelim.
Baldur’s Gate II’de ilerleyen level’lar da büyücülerin açık bir güç üstünlüğü var. Oyunun başında her ne kadar bir savaşçı ile zorlanmadan ilerleseniz de sonlarda bir büyücünün yardımına muhtaç kalıyorsunuz.
Baldur’s Gate II’de oyuna 89.000 experience ile başlıyoruz. Bu da level 7 ya da 8 demek oluyor. Eğer ilk oyunu bitirdiyseniz ve karakterinizin save dosyasını silmediyseniz (artık karar verdim ve bu oyundan sonra silmedim save dosyasını, keşke ilk oyundan sonra da silmeseydim) oyuna bu karakteriniz ile devam edebiliyorsunuz. (Bu da size experience açısından yarar sağlıyo tabiki, yapımcılar burada ilk oyunun alınmasını da teşvik ediyorlar).
Oyunda olaylar sanki bir hikaye gibi gelişiyor. Aşk, ihanet, entrika (tamam abarttım) hepsi bu oyunda mevcut. Bazen öyle muhabbetler kuruluyor ki abartısız 15 dakika boyunca sadece konuşuyorsunuz. Bu oyunun atmosferini inanılmaz seviyelere çıkarıyor ve kendinizi gerçekten o ortamda hissediyorsunuz.
Dikkat etmeniz gereken bir konu da seçeceğiniz NPC’lerin alignment’larının size ve diğer grup üyelerine yakın olması. Yoksa grup içi tartışmalar kaçınılmaz oluyor. Benim tavsiyem (her ne kadar role-play’i daha zor olsa da) evil bir grup kurmanız. Çünkü evil NPC’ler mükemmel. Korgan 18/77 str, 19 con ile durdurulmaz bi savaşçı (Berserker), Edwin ise 18 int’in yanında 16 con ile çok dayanıklı bir büyücü (Conjurer).
Son sözler olarak diyebilirim ki Baldur’s Gate II: Shadows of Amn, şu ana kadar yapılmış en eğlenceli ve gerçekçi role-playing oyunu. Almazsanız çok şey kaçıracağınız fantastik bir macera.
Devamı: [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
|
Devamı: [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] | |
|